Domaine de l’Ecu

Loire, Francie
Dovozce: Fajnsmekr.com

Domaine de L´Écu vinaří bez chemie vlastně od vždycky. Výdobytky moderní enologie odmítli už v době, kdy začaly tyto „zázračné“ preparáty přicházet do módy. Jejich vína jsou skutečným odrazem terroir – místa a času, kde vznikla.
Hospodaří na 24 hektarech vinic obklopujících městečko Landreau v apelaci Muscadet Sévre et Maine v údolí řeky Loiry. Certifikaci v ekologickém zemědělství získali už v roce 1975, certifikaci Demeter (pro biodynamické zemědělství) pak v roce 1998. Od roku 2014 mají také cerfikaci Biodyvin. Jsou členem sdružení Renaissance d´Appelations, které se aktivně snaží do vinařství vrátit úctu k přírodě, životnímu prostředí a zejména k přirozenému terroir vlastních apelací. To by nemělo být deformováno přílišnými umělými zásahy na vinici ani ve sklepě.
„V době triumfu moderní enologie (dobrého či špatného, to posuďte sami) často zapomínáme, že velké víno se rodí na vinici. Vzniká z práce s půdou, promyšlených zelených prací, uvážlivého redukování výnosů, ruční sklizně a respektování biotopu. Ve sklepě jsme se vzdali všech technologických vymožeností. Nechceme dělat standardizovaná vína. Je pro nás důležité, aby ve vínech vyniklo unikátní terroir. Otisk ročníků pro nás není problémem, naopak v jejich různosti spatřujeme jisté kouzlo. Naše vína nejsou vůbec sířena, nebo jen minimálně, máme-li pocit, že to víno vyžaduje. Celková SO2 se pohybuje kolem 30 – 40 mg/l, což je méně než polovina množství povoleného certifikací Demeter (90 mg/l).“

Vína Domaine de L´Écu zdobí lístky nejlepších restaurací světa: Noma v Kodani, Bernardin v New Yorku nebo Astrance v Paříži. V Praze je můžete ochutnat například v michelinské La Degustation.